címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2023. március 23. | csütörtök
Emőke napja
+17
°
C

Hírek

Keresés

 

Bevételkiesések és állami elvonások okoznak óriási lyukat Vác idei költségvetésében

Bevételkiesések és állami elvonások okoznak óriási lyukat Vác idei költségvetésében

Még 2020-ban vonta el az önkormányzatoktól a gépjárműadó bevételét az állam, amely így 2020 és 2022 között mintegy 330 millió forint bevételkiesést okozott Vácnak. A koronavírus járványra hivatkozva 2021-ben a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott iparűzési adó kedvezmény miatt pedig 430 millió forinttal kevesebb bevétel keletkezett a városi kasszában. A tavalyi évre vonatkozó elvonás összege majd csak idén májusban realizálódik.

A közel 760 millió forintos elvonásnak eddig csak egy részét kapta vissza a város. 2021. májusában hosszas tárgyalást követően született döntés a 25 ezer fő feletti települések költségvetési bevételkiesését részben kompenzáló összegekről. Vác négy meghatározott célra összesen 398 millió forintot kapott vissza. Ebből a pénzből készült el nemrég a Városháza tetőfelújítása, a Sirály utcai és az Újhegyi úti óvodák bővítése, és a Kölcsey utcai gyermekintézmény vízszigetelési problémáinak orvoslása. Tavaly már megkötés nélkül 246 millió forintot kapott vissza az elvonások miatt a város.

A bevételkiesések sorát bővíti a koronavírus miatti ingyenes parkolás és az intézményi bezárások miatti bevétel kisesések összege is, amely tízmilliós nagyságrendet tesz ki.

Ráadásul 2017-től szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie azon településeknek, ahol az adóerőképesség – vagyis a helyi adóbevétel leosztva a lakosságszámmal – meghaladja a 22 ezer forintot. A hozzájárulás mértéke sávosan nő. 2023-ban már több mint 1 milliárd forinttal kell megtámogatnia az önkormányzatnak az állami büdzsét. Ez az összeg a tavalyi évben fizetetthez képest közel megduplázódott.

És akkor még nem is beszéltünk az energiadíjak emelkedéséről, amely nagy terhet ró az önkormányzatokra. Vácon ez – a nettó gáz-, áram- és távhőköltsége – közel 800 millió forinttal fog növekedni az előző évi kiadásokhoz képest. S bár az állam január 2-án döntött a központi támogatás összegéről, a több, mint 237,5 millió forint eltörpül az idei évre számolt kiadások mellett.

A város idei költségvetése már nem lesz annyira stabil, mint az előző három évben volt. A 2023-as évre vonatkozó büdzséről február 15-én tárgyal a képviselő-testület. Az ülést élőben közvetíti az önkormányzat Facebook oldala.

Feladó: Városháza

EU pályázatok