címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 28. | csütörtök
Gedeon és Johanna napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Vácon az elmúlt három évben nőttek a közszolgálatban dolgozók bérei

Vácon az elmúlt három évben nőttek a közszolgálatban dolgozók bérei

2008 óta nem emelkedett a közszolgálatban dolgozók bértáblája, amely várhatóan idén sem fog, mivel a kormány egyelőre nem talál rá forrást. Ennek ellenére Vác Város Önkormányzata az elmúlt három évben folyamatosan emelte dolgozóinak bérét. Vácon a közszférában jelenleg 667 munkavállaló dolgozik, 103 fő a polgármesteri hivatalban, a város intézményeinél pedig 564 fő közalkalmazott végzi a munkáját.

Múlt héten pénteken tartotta a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum (KÉF) ülését. Az MKKSZ azt mondta: az emelkedő árak miatt nem tudják elfogadni, hogy a közszolgálat kimarad a béremelésekből, hiszen az elmúlt 15 évben egyszer sem emelkedtek az illetményalapok.

Tavaly 20 százalékos béremelést követelt a szervezet az elszabaduló infláció miatt, de a kormány nem fizetett többet. Akkor azt mondták, a háború miatt nem tudnak emelni a fizetéseken. Azóta gyorsult az infláció, így a szakszervezet is új követeléssel állt elő, idén már 25 százalékos bérfejlesztést szeretnének, a kormány azonban erre nem talál forrást, Bordás Gábor közigazgatási államtitkár szerint.

A fórum a béremelés mellett, diplomás bérminimumot, utazási költségtérítést és a sztrájktörvény módosítását is kéri a kormánytól. Ezen kívül a már teljesen elavult illetménytáblákat a mai szintre kell igazítani - mondta az MKKSZ elnöke, Boros Péterné az érdekvédők január 31-én megrendezett, Belügyminisztérium előtt tartott közös sajtótájékoztatón. A szervezet csatlakozott a pedagógus szakszervezetek által meghirdetett keddi szolidáris tüntetéshez, ahol arra buzdították a közszolgálatban dolgozókat, hogy öt percre függesszék fel a munkájukat.

Az országos egyeztetés várhatóan áprilisban folytatódik.

Feladó: Városháza

EU pályázatok