címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 25. | csütörtök
Márk napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Tartalmas szórakozást ígér az idei Váci Tavaszi Fesztivál is

Tartalmas szórakozást ígér az idei Váci Tavaszi Fesztivál is

Itt a tavasz, a megújulás ideje. Megújulást, feltöltődést kínál a 21. alkalommal megrendezésre kerülő Váci Tavaszi Fesztivál is. A Madách Imre Művelődési Központ népszerű programja keretében olyan nevek fordulnak meg Vácon, mint Zséda, a Talamba Ütőegyüttes, Rékasi Károly vagy Németh Kristóf.

A programfüzetek már elérhetők nyomtatott és digitális formában is – erre hívta fel a figyelmet Matkovich Ilona polgármester, aki azt is kiemelte, hogy Vác is csatlakozott a Petőfi 200 elnevezésű emlékévhez.
„Szeretném kiemelni, hogy Vác is csatlakozott idén a Petőfi 200 elnevezésű emlékévhez, amely a városunkhoz szorosan kötődő költő születésének a 200. évfordulójára emlékezik. A Tavaszi Fesztiválon belül rengeteg féle program lesz. Itt ül körünkben Rékasi Károly, aki a Szabadság, szerelem zenés irodalmi estjét fogja előadni, de emellett még nagyon sokan fognak ebben a témában fellépni. Azt szeretnénk, hogy mire ennek az évnek vége lesz, addigra minél több váci fiatal és idős megismerje, hogy hogyan kötődik Petőfi Váchoz” – mondta.

Fantasztikus fesztivál elé nézünk – fogalmazott Laczi Sarolta, a művelődési központ vezetője, aki kiemelte: eddig 8710 darab jegy kelt el programokra.
„Én azt gondolom, hogyha itt körbenézünk, nagyon sok garanciát láthatunk arra, hogy egy fantasztikus fesztivál elé nézünk. Ez egy nagyon régi fesztivál, egy régi hagyománnyal rendelkező fesztivál indul majd útjára március közepén, hiszen idén 21. alkalommal rendezhettük meg ezt a programot. Én szerencsés helyzetben vagyok, mert a kezdetektől részt vehettem a szervezésben” – mondta.
Hozzátette: nagy öröm számukra, hogy március elsején a Sajdik Gyűjtemény is újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt. Március 17-én egy különleges kiállítás megnyitóval készülnek a Petőfi emlékév kapcsán, Sajdik Ferenc Petőfi illusztrációból nyílik majd kiállítás

Sándor Bence, a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar karnagya arról beszélt, hogy idén könnyű dolguk volt, mert a fesztivál nyitókoncertjén Mozart D-moll zongoraversenyét adják majd elő Bogányi Gergely, Kossuth- és Liszt Ferenc díjas zongoraművésszel, amelyet már 2020-ban és 2021-ben is szerettek volna, de a koronavírus járvány miatt le kellett mondaniuk ezeket a fellépéseket.
„Remélem jövő szombaton nem gördül már akadály a koncert elé. Gergővel már többször beszéltünk, próbáltunk is a mű kapcsán. Emellett a mű mellett még eljátszunk Mozart: D-dúr divertimentoját a koncert legelején, ez egy szórakoztató zene, az egyik legkedveltebb divertimentoja a Mozartnak” – mondta.

A fesztivál zenei csemegéje Zséda és a Talamba Ütőegyüttes közös koncertje lesz. Zombor Levente, a formáció vezetője elárulta: még 2021 decemberében kereste meg őket Zséda, hogy szeretne velük egy közös koncertet.
„Ami egyébként az ütőhangszeres együttesnek, tehát a Talambának nem egy ördögtől való dolog, hiszen az elmúlt 24 év során már tényleg mindenkivel kooperáltunk, Horgas Esztertől egészen Fábián Juliig és tényleg klasszikus zenekaroktól kezdve pop formációig mindenkivel. Úgyhogy teljesen nyitott szívvel álltunk Zséda elé, és ő hozta ezt a Colorum ötletet, ugye a WHO című könyvéről egy nagyon színes koncertet szeretett volna bemutatni, hiszen ő azért klasszikus zenei gyökerekkel rendelkezik, bármennyire inkább a pop irányából ismerhetjük őt. Úgyhogy ebben a koncertben lesznek klasszikus áriák is, amit Zséda fog előadni” – mondta.

A Kukorica Jancsi című zenés színmű a fiatalokat célozza meg. A darabot Balassa Krisztián írta, Angyal Márta rendezte, főszereplője Venczli Alex. A mű egyfajta tisztelgés János vitéz előtt.
„Kifejezetten a tizenéves tinédzser fiatal generációnak készítettük ezt a zenés produkciót, ami annyiban tiszteleg a János vitéz előtt, hogy tulajdonképpen a felépítése, a dramaturgiája követi az eredeti klasszikus művet, viszont történetében, szituációban mai. Krisztián barátommal és a fiatalokkal együtt dolgoztuk ki ezt a szövegkönyvet, valamint mai kortárs magyar popslágerek hangoznak el az előadásban, amelyben a fiatalok énekelnek, táncolnak. És tulajdonképpen a szerelemről, a barátságról, a hűségről és mind arról szól, ami egyébként a János vitéz is – mondta Angyal Márta.

A Szabadság szerelem című irodalmi estjével érkezik Vácra Rékasi Károly színművész, aki megtiszteltetésnek érzi, hogy egy ilyen színvonalas rendezvényen léphet a váciak elé. Elmondta: nem egy átlagos irodalmi esttel készülnek, hiszen megnyerte maga mellé Somlai Valéria zongoraművészt, a látványért pedig Tóth Zoltán, a Madách Színház hangmérnöke felel.

„Petőfinek egy érdekes területére tévedtünk el. Nem szeretnénk csak és kizárólag a sokakat eltántorító, a kötelező verstanulás útján megismert Petőfit megmutatni. Nem, az útirajzokra alapoztuk az előadást, alapoztam az előadást, ugyanis Petőfi Sándornak az volt az elhatározása, hogy egy éven keresztül ő körbejárja a világot. Természetesen nem sikerült neki. Körbejárja a világot az esküvője előtt, és ezt az utazást mi 50 perc alatt igyekszünk megmutatni, még egyszer mondom, videóval és zenével” – mondta.

A rendezvény – melyen számos koncertre, előadásra és kiállításra várják az érdeklődőket - március 18-án kezdődik és május közepéig tart.

Feladó: Városháza

EU pályázatok