címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 29. | péntek
Auguszta napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Megbeszélés a város ügyeiről

Megbeszélés a város ügyeiről

Városvezetői meghívásra az elmúlt héten a Városházán folytatott megbeszélést Matkovich Ilona polgármester és Rétvári Bence, Vác országgyűlési képviselője.

Az egyeztetésen elsősorban a város megemelkedett rezsiterheinek kompenzálásáról esett szó. A polgármester arra kérte vendégét, hogy lobbizon a város érdekében annak az országosan 66 milliárd forintnak az elosztásakor, amelyet a kormány bejelentése szerint, az önkormányzatok rezsijének kipótlására szán.

Arra a kérdésre, hogyan kaphatott Vác mindössze 230 millió forintot a Dunakanyar fejlesztésére szánt tízmilliárd forintból – miközben városunk a járás székhelye, és a választókerület lakosságának egyharmadát teszi ki – nem érkezett konkrét válasz. Polgármesteri kérés volt továbbá, hogy a jövőben a váci pályázatokat támogassa Rétvári Bence.

Szóba került a váci járóbeteg szakrendelő ügye is. Mint ismert, hat évvel ezelőtt indult egy uniós pályázat, amelyből új szakrendelő épülhetett volna Vácon a mostani, leamortizálódott épület helyén. Az államtitkár elmondta: uniós megállapodás hiányában mégsem épül meg az új szakrendelő. Ha sikerül forrást találni rá, akkor a régit fogják felújítani.

Matkovich Ilona a meg nem valósult sportberuházásokról is tájékoztatta az országgyűlési képviselőt, a végcél ugyanis a váci foci infrastruktúra újjáépítése, amihez Rétvári Bence támogatását kérte a polgármester. Aki megemlítette azt is, hogy mivel a közétkeztetést annyira alulfinanszírozza az állam, hogy idén több mint háromszáz millió forinttal kell kipótolni önkormányzati forrásból az iskolás gyermekek étkeztetését, az állami normatíva megemelésére van szükség.

Mint ismeretes, egy új törvény alapján az egyházak tulajdonba kaphatnak olyan önkormányzati épületeket, amelyek soha nem voltak egyházi birtokban. A váci polgármester tájékoztatta Rétvári Bencét, hogy a városi közvagyon egyházi tulajdonba adására való kötelezést vitatja az önkormányzat és erről hamarosan tárgyalások kezdődnek az igénylő egyházak képviselőivel.

Feladó: Városháza

EU pályázatok