címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 26. | péntek
Ervin napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Tisztelgés az 1848-as szabadságharc hősei előtt

Tisztelgés az 1848-as szabadságharc hősei előtt

Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc emlékét felidéző és a hősök tettei előtt tisztelgő idei váci eseménysorozat szervezője ezúttal is Vác Város Önkormányzata és a Madách Imre Nonprofit Kft. volt.

A borús, őszies időben megtartott tiszteletadások sorát az ünnep délelőttjén a Petőfi emléktáblánál szervezett megemlékezés indította. Itt a Himnusz eléneklése után Petőfi Sándor Bizony mondom, hogy győz most a magyar című versét Boleraczki Dávid szavalta el. Majd a város vezetői, a pártok és civil szervezetek képviselői, az intézmények vezetői mellett váci polgárok helyezték el a megemlékezés koszorúit és virágait az emléktáblánál. A tiszteletadás a Szózat eléneklésével zárult.

A ’48-as forradalom és szabadságharcra emlékező idei ünnepség részeként a városvezetők a Honvédemlékműnél, valamint az alsóvárosi temetőben, a honvéd áldozatok síremlékénél is elhelyezték a hősök emléke előtt tisztelgő koszorúkat.

A művelődési központban a szokásos történelmi játszóház várta a kicsiket és nagyokat. Még délelőtt a sajtó képviselői Deákváron a Landerer-emléktáblánál tartottak megemlékezést, ahol Inotay Gergely alpolgármester emlékeztetett arra, hogy a forradalmárok a 12 pontban nem véletlenül elsőként a cenzúra eltörlését jelölték meg a nép kívánságaként. Majd idézte a Deák Ferencnek tulajdonított mondatot: „Ha tőlem függene, a sajtótörvénynek csak egy paragrafusa lenne: hazudni nem szabad.” Egy kérdéssel zárta mondanivalóját: vajon Petőfi Sándornak mi lenne a véleménye a mai magyar médiahelyzetről?

Délután a Váci Ifjúsági Fúvószenekar toborzója után a Kossuth téren Szlávics Viktória, a váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola tanulója szavalta el a Nemzeti dalt, majd a koszorúzást követően a Váci Huszár és Nemzetőr Bandérium vezetésével indult el az emlékmenet, melynek résztvevői a kedvezőtlen időjárás miatt ezúttal a művelődési központban megtartott központi városi ünnepségen vettek részt.

Itt ünnepi beszédében Matkovich Ilona kiemelte: bár a kor szellemének megfelelően a nők társadalmi szerepe elsősorban a családra és az otthonra korlátozódott, a „honleányok” közül sokan kiléptek a rájuk osztott szerepből és tevékenyen harcoltak a hazáért és a szabadságért. A polgármester példákat sorolva megemlítette a váci Mikula Katalint, aki aktívan vett részt a nemzetőrök toborzásában.
A mai kor magyar aktualitásaira rátérve Matkovich Ilona hangsúlyozta: minden kornak kötelessége meghatározni a maga 12 pontját, azt a nemzeti minimumot, amely a szabadságra és a demokráciára épít. És minden korban – így a mostaniban is – kötelességünk kimondani, és tenni azért, hogy olyan országban élhessünk, ahol a hatalom szolgál és nem kiszolgáltatottá tesz. „A társadalmi igazságosság, csak sokféle véleményből és értelmes vitában születik. A történelem során megtapasztalhattuk: amelyik kormány nem eszerint viselkedik, az megfojtja a haza és haladás ’48-as eszményét, amelyért annyi honfitársunk adta vérét” – zárta ünnepi beszédét Vác polgármestere.
Az ünnepség befejező részében a Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium tanulóinak ünnepi műsorát tekinthették meg a résztvevők.

Feladó: Városháza

EU pályázatok