címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 19. | péntek
Emma napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Főszerepben a helyi rendeletek aktualizálása

Főszerepben a helyi rendeletek aktualizálása

Negyvenet meghaladó napirendi pontot tárgyalt meg és hozott ezekben döntéseket a váci képviselőtestület a március 22-én megtartott éves munkarend szerinti ülésén. Ezúttal több rendeletmódosításra is sor került.

Az ülés egyperces csenddel kezdődött: a jelenlévők a 70. életévében elhunyt Mándli Gyulára, a váci könyvtár volt igazgatójára emlékeztek.

A napirendi sor ezúttal kivételesen a személyiségi jogok miatt zárt ajtók mögött lefolytatandó vitákkal indult. Fellebbezések elbírálása mellett többek között úgy döntöttek, hogy - miniszteri pozitív vélemény esetén - a Tragor Ignác Múzeum új igazgatójává 5 éves határozott időre Fehérváriné Tóth Helgát nevezik ki.

Döntések önkormányzati intézményekről, gazdasági társaságokról

A művelődési központot működtető gazdasági társaság idei terveinek elfogadását követően a szociális terület előző évi tevékenységéről szóló intézményi beszámolók tartalma is egyetértésre talált, majd tulajdonosként engedélyezték a sportcsarnok ülőhelyeinek bővítését. A Gazdasági Hivatal és a Váci Deákvári Óvoda bérlőkijelölési jogot kapott a testülettől.

Két napirendi pont is a Váci Városfejlesztő Kft-vel egységes szabályrendszerben működő cégek jövőbeli tevékenységét érintette. Az elképzelések szerinti új rendszerben üzemelő távhős cég vezetőjének Völgyesi Viktort választották meg. A Váci Városimázs Kft. önkormányzati tulajdonrészét pedig forgalomképes vagyonba sorolták át.

Rendeletmódosítások

Az elmúlt évi adóigazgatási feladatok elvégzéséről szóló beszámoló elfogadása után egy sor hatályos helyi rendelet tartalmában eszközöltek – vita és „nem” szavazat nélkül – módosítást a képviselők. Ezek:
- a lakások és üzlethelyiségek bérletéről és elidegenítéséről,
- a temetkezés rendjéről,
- közterületek rendjéről,
- parkolási szabályokról,
- a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról és
- a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló helyi rendelet.

További határozatok

A 2022-ben az önkormányzat által nyújtott támogatások szakmai és pénzügyi beszámolóját, az egészségügyi primer pályázatokról benyújtott előterjesztést és az idei közbeszerzési tervet is megfelelőnek találta a grémium. Majd a vasútállomás parkolókapacitásának bővítésének elképzeléseit is elfogadták és elindították a településképi rendelet újabb módosításának folyamatát is.

A testület sürgősségi határozatában felkérte az önkormányzati tulajdont térítésmentesen igénylő két egyházi szervezetet, hogy szándékukat vizsgálják felül.

A nyílt ülés végén a képviselők reagálhattak a korábbi kérdéseikre adott írásbeli válaszokra, majd napirend utáni felszólalások és új képviselői kérdések következtek.

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete a tervek szerint április 26-án szerdán tartja legközelebbi tanácskozását.

Feladó: Városháza

Fotó: Váci Hírnök

EU pályázatok