címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. április 27. | szombat
Zita napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

A lakásrendelet módosításáról

A lakásrendelet módosításáról

Márciusi ülésén a képviselő-testület több részében is módosította az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló rendeletét. A témában vita és „nem” voks nélkül döntött a testület.

A változtatások során meghatározták, illetve módosították
- a lakásbérlet jogcímeit és általános szabályait;
- a pályáztatási eljárás módját;
- a közérdekű lakáshoz juttatás szabályait;
- a komfort nélküli lakások hasznosításának lehetőségeit;
- a lakáshasználati díjakat.

A módosításokkal többek között lehetővé válik, hogy városrendezési cél érdekében történjen bérbeadás és lehessen immár piaci alapon, de felújítási kötelezettséggel lakást bérbeadni. A határozott időre történő bérlés többségében 5 éves időtartamú lehet. A bérlő általi felújítást– a ráfordított költséget figyelembe vevő – hosszabb bérlési időtartammal ismerik el.

A megüresedett komfort nélküli, a félkomfortos, illetve szükséglakások felhasználásáról az Emberi Kapcsolatok Bizottsága dönt. A módosított rendelet aktualizálja a pályázatok rendszerét. A beadott pályázatokról továbbra is az Emberi Kapcsolatok Bizottsága határoz átruházott hatáskörében. A felújítandó lakások bérlő általi korszerűsítéséről a bizottsági döntés után a bérlő és a vagyonhasznosítási feladatokat ellátó Váci Városfejlesztő Kft. szerződést köt.

Az önkormányzati lakások jelenlegi bérleti díja legutóbb egy évtizede módosult. Az azóta eltelt időszakban hazánkban mintegy 35%-os infláció ment végbe. A mostani változtatás infláció alatt, átlagosan mintegy 25%-os emelkedést ír elő, egyben meghatározza komfortfokozati besorolás szerint a minimális havi bérleti díjat.

A rendeletmódosítás május 21-én lép hatályba.

A rendelet hatályos szövegezése a hivatalos önkormányzati honlap (vac.hu) Rendeletek moduljában megtalálható.

Feladó: Városháza

EU pályázatok