címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 29. | péntek
Auguszta napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Városunkban tilos a nyílttéri avarégetés!

Városunkban tilos a nyílttéri avarégetés!

Vác város jegyzője közleményben hívja fel a polgárok figyelmét, hogy – 2020. április 17-től folyamatosan – továbbra is tilos a település területén a kerti zöldhulladék és az avar égetése.

Dr. Zsidel Szilvia emlékeztet arra, hogy a váci önkormányzat – a levegőminőség védelmének érdekében - 2020. április 16-án hatályon kívül helyezte az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetéséről szóló 2006-os helyi rendeletét. Rá pár hónappal az Országgyűlés a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény módosításával 2021. január 1-től az egész ország területén a kerti zöldhulladék és avar égetésének tilalmát rendelte el. Ugyanakkor lehetővé tették, hogy a veszélyhelyzet alatti időszakra – ami még jelenleg is fennáll – az önkormányzatok saját hatáskörben kidolgozzák: hol, mikor, milyen feltételekkel engedélyezik az égetést.

Az érvényben lévő Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint: „Ha jogszabály másként nem rendelkezik, a lábon álló növényzet, tarló, növénytermesztéssel összefüggésben és a belterületi, valamint a külterületen lévő zártkerti ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése tilos.”

Mivel Vácon a 2020-as visszavonás óta nincs ilyen engedélyezési jogszabály, Vác város területén TILOS A KERTI HULLADÉK ÉGETÉSE!

A külterületen történő égetés engedélyezését minden esetben az illetékes hatóság – Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség (2600 Vác, Szilassy utca 6-10., +36-27 314-005, vac.kk@katved.gov.hu ) – egyedileg bírálja el.
Az érvényben lévő kormányrendelet értelmében a tűzgyújtás szabályainak megsértéséért tűzvédelmi bírság szabható ki 10 000 - 3 000 000 Ft között.

(A jegyzői közlemény mellékletünkben található.)

Feladó: Városháza

Csatolt dokumentumok:
avaregetesitilalom.pdf

EU pályázatok