címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 29. | péntek
Auguszta napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

A katolikus óvoda épülete is egyházi tulajdonba kerülne

A katolikus óvoda épülete is egyházi tulajdonba kerülne

Az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságával (EKIF) folytatott tárgyalást Matkovich Ilona polgármester és Inotay Gergely alpolgármester. Mint arról korábban beszámoltunk, a reformátusok mellett, a katolikus egyház is bejelentkezett egy váci – eddig önkormányzati tulajdonú – ingatlanért.

Ezt egy, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által az Országgyűlésnek benyújtott mjd elfogadott törvénymódosítás teszi lehetővé, melynek értelmében nemcsak a korábban saját tulajdonú ingatlanokra tarthatnak igényt az egyházak, hanem minden olyan önkormányzati tulajdonra is, melyet ők maguk működtetnek köznevelési céllal.

Kedden délelőtt a városházán Selmeczi Zoltán, az EKIF főigazgatója arról beszélt, hogy mivel szeretnének tiszta jogi helyzetet teremteni a Szent Család Katolikus Óvoda épületével kapcsolatban, ezért ők örömmel fogadták a parlamenti döntést. A városvezetők azonban azt hangsúlyozták, hogy ez vagyonvesztést jelent Vácnak, így bár az óvoda működését továbbra is támogatják, nem szeretnének lemondani az épület tulajdonjogáról.

Hasonlóan foglal állást a váci közvélemény is, hiszen a közösségi oldalakon a hírre – hogy több ingatlant is elvinnének az önkormányzattól az egyházak –, a többség azt írta, hogy lépjen fel az önkormányzat a városi vagyon megőrzése érdekében, akár jogi útra terelve azt.

A tárgyalópartnerek végül abban maradtak, hogy a következő találkozóig újra átgondolják a lehetőségeket.

Feladó: Városháza

Fotó: Váci Hírnök

EU pályázatok