címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. május 27. | hétfő
Hella napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

A rászoruló, fegyelmezetten fizető bérlők érdekében

A rászoruló, fegyelmezetten fizető bérlők érdekében

A korábbi városvezetés időszakában jelentős mértékben megnőtt az önkormányzati lakásokban jogcím nélkül élők, illetve akár többmilliós lakbérrel és/vagy közüzemi díjjal tartozó lakók száma. A valóban rászoruló családok, fegyelmezetten fizető bérlők érdekében – az előírt jogi folyamat betartásával – az önkormányzat kénytelen a törvények és a helyi rendeletek szerinti intézkedéseket megtenni. Ez a folyamat még az előző önkormányzati ciklusban elkezdődött és számos esetben a végső fázisába jutott.

A mintegy 400 váci önkormányzati lakásbérlemény igénybevétele jelenleg is igen kedvezményes feltételeket tartalmaz. Sajnos azonban sok bérlő ezzel visszaélve régóta tartozik a bérleti díjjal, illetve nem fizeti a közüzemi díjakat. Vannak, akik a pár ezer forintos lakbért sem egyenlítik ki hosszú idő óta. A többszöri felszólítás ellenére immár több, mint 100 millióra tehető az így felhalmozott díjhátralék. Máig megoldatlan problémát jelentenek továbbá az önkormányzati lakásokat jogcím nélkül használó lakók is.

Mint ismeretes, a jelentős összegekkel tartozókkal, illetve a mindenféle jogalap nélkül lakásfoglalókkal szemben a pandémia idején – továbbá a téli hónapokban – törvényi előírás tiltotta meg a határozott intézkedést. Az egészségügyi veszélyhelyzet után azonban folytatódtak a törvényi kötelezettségek alapján megkezdett eljárások, melyek az elmúlt télen ismét szüneteltek.

Az önkormányzat mindent megtett az elmaradások behajtása érdekében – sok bérlővel sikerült egyezségre jutni, ők részletfizetési megállapodás után csökkentették vagy kifizették a tartozásaikat. Nem kis számban továbbra is vannak azonban, akik képtelenek a várossal való együttműködésre. Velük szemben nem lehet tovább halogatni a fellépést, mert nemcsak jelentős kárt okoznak a városnak, de olyan családoktól veszik el a lehetőséget, akik rászorulnának az önkormányzat segítségére. A jogcím nélküli lakásfoglalókat, a rendezetlen tartozásukat fenntartókat – a jogi folyamatot lezáró bírósági határozat alapján – kiköltöztetik.

***

A Váci Városfejlesztő Kft. Vagyonhasznosítási részlegének legutóbbi beszámolója szerint március végén az önkormányzat által bérletbe adott ingatlanok utáni tartozás meghaladja a 133 millió forintot, melyet még járulékok is növelnek. A önkormányzati lakást jogcím nélküli használó mintegy három tucatnyi bérlő pedig több mint 41,5 millióval tartozik. A cég a behajtás érdekében csupán márciusban 30 fizetési felszólítást és 20 fizetési meghagyást küldött az érintetteknek.

Feladó: Városháza

EU pályázatok