címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. július 17. | szerda
Endre és Elek napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Donaueschingeni diákok látogattak Vácra

Donaueschingeni diákok látogattak Vácra

Donaueschingeni diákok érkeztek Vácra a múlt héten, akiket a Városházán Matkovich Ilona polgármester fogadott. A német testvérváros fiataljainak és cserediák kapcsolatban részt vevő váci diákoknak pedig Inotay Gergely alpolgármester mutatta be a hivatal barokk épületét.

Egy hétre érkeztek Vácra a német tanulók, hogy az I. Géza Király Közgazdasági Technikum diákjainak családjánál töltsenek el egy hetet, megismerve ezzel a magyar kultúrát és a testvérváros fiataljait. Kedden látogatást tettek a Városházán is, ahol a polgármester köszöntötte őket német nyelven és ajándékozta meg a diákokat és kísérőiket.

Matkovich Ilona üdvözletét küldte Donaueschingen főpolgármesterének és kiemelte, hogy az idén 30 éves kapcsolat egyik legfontosabb része a cserediákprogram, hiszen a fiatalok ezen keresztül megismerhetik egymás kultúráját, nyelvét, barátságokat köthetnek.

Judit Siegel, a csapatot kísérő tanárnő magyar nyelven köszöntötte a városvezetőket, mert mint mondta, ez az anyanyelve, hiszen Erdélyben született. Köszöntőjében ő is a kapcsolat fontosságát hangsúlyozta. Kiemelte: bízik benne, hogy az ajándéktárgyakon kívül a barátságot is hazaviszik majd diákjai a bőröndjükben.

A cserediák kapcsolatot egyébként 2018-ban élesztették újra az iskolák. Ottóné István Eszter, a közgazdasági szakközépiskola pedagógusa pedig azóta is ápolja ezt a barátságot.

A két város Donaueschingen és Vác 30 éve írta alá a testvérvárosi szerződést. Ezt a jubileumot ebben az évben mindkét településen megünneplik majd.

Feladó: Városháza

Fotó: Váci Hírnök

EU pályázatok