címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. március 28. | csütörtök
Gedeon és Johanna napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Nyolc hónapja idegen tulajdonban a váciak közös ingatlana

Nyolc hónapja idegen tulajdonban a váciak közös ingatlana

Immár nyolc hónap eltelt azóta, hogy ingyenesen magánkézbe került a korábban különböző közösségi célokat (könyvtár, kiállítóterem) szolgáló városi épület, a Káptalan utca 16. alatti ingatlan.

A váciak közösségi terének városon kívüli alapítványnak történt térítésmentes átadása nyomán a Tragor Ignác Múzeum által használt kiállítóterem megszűnt szolgálni az itt élők és a városba látogató turisták kulturális igényét. Többek között az érvényes Hincz-szerződés szerint a festő képeit ugyan a Káptalan utcai kiállítóteremben kellene közkinccsé tenni, ám mivel az már nem működik közgyűjteményi kiállítóhelyként, ezért Hincz Gyula alkotásai a Pannónia Házban lesznek kiállítva.

***

E házban működött a Reitter István által alapított kocsigyár. Ez 1932-ben szűnt meg, és az épület 1933-tól a városi vízmű, 1946-tól a közművek székháza, 1952-től járási könyvtár, 1982-től múzeumi kiállítóhely volt. A hagyományos váci hasznosítása miatt az önkormányzat több alkalommal jelezte és tette meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a nemzeti vagyonkezelőtől tulajdonba, de legalább további felhasználásra megkapja. Ennek ellenére a váci emberek megkérdezése nélkül és akaratával szembe menve egy, semmilyen váci kötődéssel nem bíró zebegényi alapítvány kapta meg.

Feladó: Városháza

Fotó: Váci Hírnök

EU pályázatok