címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. július 27. | szombat
Olga és Liliána napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Drágábban és később készül el a dóm felújítása

Drágábban és később készül el a dóm felújítása

Egyelőre csak részben újul meg Vác egyik legfontosabb építészeti öröksége. Nem lesz ugyanis elég az eredeti állami támogatás összege a váci Nagyboldogasszony Székesegyház teljeskörű renoválására - mondta el az ESTV Híradójának Marton Zsolt püspök.

Mint ismeretes, egy 2017 augusztusában hozott kormánydöntés 3+1 milliárd forintos forrást biztosított a belváros turisztikai fejlesztésére és egy váci múzeumnegyed kialakítására. Ám ebből az összegből csak a 2019-ben leváltott kormánypárti városvezetés használhatott fel pénzt, ezt követően már nem kapott e célra finanszírozást az újjáalakult önkormányzat. (Emiatt a korábbi években elhanyagolt belvárosi műemlék épületeket sok száz milliós váci közpénzből kellett megmenteni.)

Egy 2020-as másik kormányhatározat (a két döntés alsó képeinken látható) a Váci Egyházmegye ingatlanfelújítására biztosított másik 4 milliárdos keretet. A tervek szerint ennek feléből újítanák fel a váci dómot. A munkák megkezdésekor elhangzott ígéret szerint a teljes renoválás 2022 végére fejeződött volna be.
A dómban a belső felújításon túl a tetőelemek cseréjét, a külső homlokzat, valamint az erősen vizesedő altemplom felújítását is fedezte volna a pénz, ami menet közben nem bizonyult elégnek – fogalmazott Marton Zsolt. Ezek a munkák már csak további állami források segítségével valósulhatnak meg.
A tervek szerint idén még elkészülnek a templomtér teljes belső terének a munkálatai, a falfestések, kupolafreskók és a főoltár restaurálása. A jövő évre várják a vízelvezetés rendezését, a gépészeti és elektromos rendszerek fejlesztését és a belső világítás megújítását.

Feladó: Városháza

EU pályázatok