címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. július 27. | szombat
Olga és Liliána napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Váci delegáció Ipolyságon

Váci delegáció Ipolyságon

Matkovich Ilona közösségi oldalán számolt be arról a hivatalos látogatásról, mely során a váci küldöttség részt vett szlovák testvérvárosunkban, Ipolyságon (Sahy) a 41. alkalommal megrendezett Honti Kulturális Napokon.

A váci polgármestert elkísérte két szakbizottságunk elnöke, Molnár Nándor és Kászonyi Károly, továbbá dr. Alt Gyula a Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Vác díszpolgára. A delegációnk Zachar Pál ipolysági polgármester meghívására érkezett a rendezvényre, amely jó alkalom volt az ismerkedésre az ottani politikusokkal és városvezetőkkel.

Matkovich Ilona tájékoztatása szerint szó volt a közelgő szlovák választásokról, illetve arról a váratlan helyzetről, mely az elmúlt időszakban a hazánkból érkező menekültek számára kialakított ipolysági regisztráció pont kialakítását követte.

A hivatalos program után a váciak meglátogatták a helyi zsinagógát, ahol balassagyarmati alkotók kiállítását tekintették meg. A testvérvárosi kulturális program keretében a Honti Napok egyik eseményeként nagy sikerrel mutatkozott be a nemrég váci közösségi Pro Urbe kitüntetésben részesült Tini Dance Team is.

***

A Vác és Ipolyság (Sahy) közötti testvérvárosi egyezmény aláírására 2004-ben került sor. A kora középkorban létesült város lakossága nyolcezer fő, s ma több mint ötezren vallják magukat magyar nemzetiségűnek. Ipolyság Szlovákia és Magyarország határán, az Ipoly folyó partján helyezkedik el. A várost, Hont vármegye székhelyét, a Trianoni békeszerződés csatolta el Magyarországtól s került Csehszlovákiához. Ipolyság múltjában kiemelkedő szereppel bír a 11. században alapított Benedek rendi kolostor. A reformkorban a település polgári várossá fejlődött. Csehszlovákiához csatolásával elveszítette megyeközponti, majd később járási vezető szerepét is. Napjainkra Sahy élénk kulturális élettel rendelkező dinamikus ő indult város. Ipolyság és Vác városok közötti együttműködési megállapodás az intézményi, a sport és a kulturális kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt. A város polgármestere Zachar Pál.

Feladó: Városháza

EU pályázatok