címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. június 19. | szerda
Gyárfás napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Önkormányzati lépések a munkásszállók építése ellen

Önkormányzati lépések a munkásszállók építése ellen

Mint ismert, egy, a váci polgárok véleményét kikérő felmérés szerint az itt élők döntő többsége határozottan ellenzi az akkumulátor-ipari beruházásokat, illetve az ezek működését végző külföldi vendégmunkások váci lakhatását biztosító városbeli szálláshelyek kialakítását.

A jelenlegi városvezetés már több intézkedést tett (célzott adóemelés, változtatási tilalom), amely akadályozza a tömeges vendégmunkások váci betelepítését. Ezen intézkedéseket egészíti ki az a – márciusi testületin már tárgyalt – építési szabályzat módosítás, amely a különböző szálláshely típusok létesítését, azok méretét, és területenkénti elhelyezhetőségét szabályozza, korlátozza. Ennek célja, hogy nagyméretű munkásszállások ne legyenek létesíthetőek Vác területén.

A terv szerint a nem létesíthető szálláshely típusok: kemping, egyéb szálláshely, munkásszállás. Az engedélyezett egyes szálláshelytípusok területi elhelyezésére is készült terv. Kiegészítő rendelkezés, hogy csak egyetlen hajléktalanszálló létesíthető a városban.

A méretkorlát a tervezet szerint az egyes szállástípusok esetén telkenként létesíthető szoba és ágyszámot állapítana meg, ám ezt az elképzelést az állami főépítész törölni kérte a záró véleményében. Azt javasolta, hogy erre külön önkormányzati rendelet készüljön. Probléma, hogy egyelőre nem lelhető fel az erre az önkormányzatokat felhatalmazó kormányrendelet.

Akadályt jelent a váci módosítás életbe lépését illetően, hogy az állami főépítész törlési kérése miatt az átdolgozást követően újabb véleményezésre kell megküldeni számára a tervezetet.

Ugyanakkor a városvezetés határozott szándéka, hogy minden lehetséges eszközzel megakadályozza a munkásszállós terveket. Ugyanis ezek megépítését egy friss döntéssel 20 milliárd forinttal még támogatná is a kormány. Ismert, hogy a gödi Samsung-gyár újabb 43 ezer nm-es területtel bővítené tevékenységét, amelyhez további – akár külföldi – munkaerőre lesz szükség, és a környék települései már nem tudnak újabb külföldi vendégmunkásokat elszállásolni.

Feladó: Vác Város Önkormányzata

EU pályázatok