címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2024. június 22. | szombat
Paulina napja
Vác

+17
°
C
Vác
Järvenpää
-1
°
C

Hírek

Keresés

 

Zöldi Péter a város fõépítésze

Zöldi Péter a város fõépítésze

Sikeres pályázat lezárásaként városunk jegyzõje – mint a Polgármesteri Hivatal vezetõje – 2020. március elsejétõl Zöldi Pétert nevezte ki Vác fõépítészének.

Mint ismeretes, az elõzõ két önkormányzati ciklusban egymást váltották a fõépítészi feladatokkal megbízott szakemberek, nem sikerült hosszútávra is megfelelõ megoldást találnia a korábbi városvezetésnek. Emiatt hat, néha eltérõ elképzelésekkel dolgozó munkatárs látta el a Vác esetében különösen fontos feladatkört. A minden szempontból megfelelõ szakember megtalálása érdekében dr. Zsidel Szilvia nyílt pályázatot írt ki, mely sikeresnek bizonyult: eredményeként határozatlan idõtartamra Zöldi Pétert nevezte ki Vác város fõépítészének.

Zöldi Péter húsz éve lakik Vácon feleségével és három gyermekével. Az Iparmûvészeti Egyetemen szerzett építészdiplomával, gyakorló építészként és városrendezõként, több éves berlini, szakmájában végzett munka után választotta lakhelyéül a barokk kisvárost. Rendszeresen jelennek meg cikkei szakmai profilú sajtótermékekben. A környezetvédõ életszemlélet jegyében a városban gyalogosan és kerékpáron van úton, így részletes ismeretekkel bír Vác építészeti részleteirõl is. Családja klasszikus „zöld háztartást” vezet, melynek vezérfonala a minél mérsékeltebb környezeti terhelés.

Kinevezését megelõzõen mint fõépítészeti munkatárs dolgozott a Városházán. Ars poeticája, hogy a városfejlesztés nem épületek egymásra halmozását jelenti, hanem a közterületek átfogó és emberközpontú fejlesztését, bõvítését, karbantartását. Ennek jegyében vállalt részt korábban a budapesti belváros mai arculatának kialakításában, a Vörösmarty tér, Március 15. tér és a Károly körút átépítésének tervezésében.

Váci fõépítészként Zöldi Péter fontos feladatának tekinti a város minden területlének kiegyensúlyozott fejlesztését, a korzó, a barokk belváros, a pihenésre alkalmas területek szerepének átgondolását, a város belsõ területi tartalékainak kihasználását, az elhagyott ipartelepek bevonását a város életébe.

Feladó: Városháza

EU pályázatok