VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2021. augusztus 5. | csütörtök
Krisztina napja
+17
°
C

Hírek

Dátum:
Típus:
Kulcsszó:
 

Meghosszabbítják a fõtéri kamerarendszer tesztüzemét


Mintegy 70 szabálytalankodó autós úszta meg a bírságolást a fõtérre történõ behajtást ellenõrzõ rendszámfelismerõ kamerarendszer egyhetes tesztüzeme alatt. Ennyien voltak, akik a Rév közhöz és a Bécsi kapuhoz telepített kamerák felvétele alapján egyáltalán nem rendelkeztek behajtási engedéllyel, vagy a meglevõvel éltek szabálytalanul.

A jogosulatlan behajtások nagy száma miatt szeptember 11-tõl még nem indították be azt az automatikus folyamatot, amelynek végén akár 50 ezer forint bírságot is kiszabhatnak. Az autósok még egy hét türelmi idõt kapnak, ezért a tesztüzem egy héttel meghosszabbodik.

Az új rendszer lényege, hogy a kamerák leolvassák a rendszámot a fõtéri be- és kilépésnél, majd a telepített háttérinformatika összeveti a kapott adatokat az engedéllyel rendelkezõ gépjármûvek listájával. Ha nincs egyezés, akkor azonnal megindul a bírságolási folyamat. A program azt is észleli, ha valamely gépjármû az engedélyezett 30 percen túl tartózkodik a téren, vagy csak áthajt azon. (Azaz, kevesebb, mint 5 perc idõtartam alatt behajt, majd elhagyja a területet.) Az utóbbi tevékenység sem engedélyezett, még akkor sem, ha az autónak van behajtási engedélye.

Ferjancsics László a rendszer beindításának apropóján korábban emlékeztetett: választási kampányukban ezen a téren is rendet ígértek, melynek fontos része a korlátozott övezetekbe való behajtások és az ott parkolások korrekt ellenõrzése, a városháza elõtti VIP parkoló forgalmának jelentõs csökkentése. Az alpolgármester kiemelte továbbá, hogy az új rendszer a korábbinál kisebb fenntartási és üzemeltetési költséggel jár és ha beválik, akkor a Görgey és az Eötvös utcák behajtási pontjainál is hasonló módon fogják ellenõrizni a szabályok betartását.

Feladó: Városháza