VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2021. augusztus 5. | csütörtök
Krisztina napja
+17
°
C

Hírek

Dátum:
Típus:
Kulcsszó:
 

Vírushelyzeti aktualitásokról tájékoztatott a polgármester


Szerdán délben sajtótájékoztatón ismertette Vác polgármestere a mától hatályos kormánydöntések helyi vonatkozásait.

Mint ismert, a váci kórház is kezel koronavírusos betegeket, ennek érdekében ágyakat szabadítottak fel az intézményben. Elsõsorban a középiskolai online oktatás miatt egyes buszjáratok menetrendje átgondolásra kerül, ezek az iskolavárosi járatokat érinthetik. A mûvelõdési intézmények az elõírások szerint bezártak, elmaradnak a rendezvények, nem lesz idén fõtéri jégpálya és nem tartják meg a tervezett fõtéri adventi programokat, karácsonyi vásárokat sem, valamint elmarad a vasárnapi vásár is.

A város szokásos karácsonyi hangulatot segítõ díszítésére sor kerül és lesz lehetõség akár a Jószomszéd Hálózat, akár a baptisták cipõdobozos, akár más karitatív szervezet akciójához adományokkal csatlakozni.

Elhangzott továbbá: a veszélyhelyzetben nem tarthatnak ülést az önkormányzati szakbizottságok és a képviselõ-testület sem. A tavaszról ismert jogkörében a polgármester a törvényi felhatalmazás alapján dönt minden olyan kérdésrõl, amely jogszabályilag megengedett számára.

Matkovich Ilona egyelõre csak ajánlásokat fogalmazott meg a közterületi maszkviselésrõl. Eszerint kéri a polgárokat, hogy forgalmas közterületeken, közintézmények, oktatási intézmények bejáratánál, parkolókban, vasútállomás és buszpályaudvar környékén viseljenek maszkot.

Viszont a piacon immár nem csak a helyiségekben, hanem a külsõ területen is kötelezõ a szájmaszk viselése. A Polgármesteri Hivatal és az önkormányzati intézmények ügyfélfogadása szünetelni fog. Személyes ügyintézés helyett az elektronikus, levelezõs, vagy telefonos módot alkalmazzák majd mindenhol. Természetesen halaszthatatlan ügyben – telefonos egyeztetést követõen – lesz mód az ügyintézõkkel való személyes találkozásra is. A kormányrendelet alapján a felszíni parkolás ingyenes. Az életvitelszerû utcai tartózkodást szigorúbban ellenõrzik. A szociális intézmények a tavaszhoz hasonlóan a lehetõ legmagasabb szinten ellátják az arra rászorulókat.

A polgármestertõl megtudtuk: eszközöket, fertõtlenítõket juttatnak el az egészségügyi, szociális és egyéb intézményekbe. Ezek rendelkezésre állnak, a város a korábbinál felkészültebben veheti fel a harcot a vírussal és annak következményeivel. Továbbra is mûködik a Jószomszéd Hálózat, él a STOP Koronavírus Vác banki számla, melynek befizetési lehetõsége a Vác Város Önkormányzata 11742094-15395429-10330009. A kérés az, hogy a befizetésnél az adományozók jelöljék meg: egészségügyi eszközvásárlásra, vagy a szociálisan rászorulók támogatására szánják az összeget.

„Sajnos, ismét nagyon nehéz helyzetbe került a vírus miatt mind hazánk, mind szeretett városunk. Minden váci polgárt ezúton is megkérek: a korábban tapasztalt fegyelmezettséggel, egymásra figyelõ magatartással tegyük mások és magunk számára is elviselhetõvé a közeli napokat, heteket, lehet, hogy hónapokat. Az elõttünk álló idõszak nem lesz könnyû, de közösen megbirkózunk vele. Figyeljenek egymásra, és ha segítségre van szükség, jelezzék azonnal az önkormányzat családsegítõ központjánál (27/306-882 vagy 27/502-300), ill. a Jószomszéd Hálózatnál (30/259 3756).” – zárta tájékoztatóját Matkovich Ilona polgármester.

Feladó: Városháza