címer
VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2023. december 3. | vasárnap
Ferenc és Olívia napja
+17
°
C

Vác Bemutató Kisfilmje

NARRÁCIÓ SZÖVEGE

Szeretettel és tisztelettel köszöntjük Vácon, a Dunakanyar szívében! Mûemlékekben páratlanul gazdag, ezer éves városunkban egy különleges történelmi barangolásra invitáljuk vendégeinket.

Felfedezõutunkat kezdjük a belvárosban, ahol elidõzhetünk a barokk életörömét sugárzó Március 15. téren, mely a többszöri átépítés ellenére megõrizte egységes arculatát. A központi elhelyezkedésû tér remek kiindulási pontot kínál a környezõ hangulatos utcák bejárásához.

Egyedülálló mûemlékeink egyike a Mária Terézia látogatásának tiszteletére emelt Kõkapu, hazánk egyetlen diadalíve. Páratlan értékeink közé tartozik a közúti forgalmat 250 éve folyamatosan viselõ Kõszentes híd, mely Magyarország egyetlen ma is álló barokk kõhídja.

Városunkban a történelmi egyházak jelentõs, a régi korok hangulatát idézõ mûemlék épületekkel és újépítésû templomokkal egyaránt képviseltetik magukat, melyek tárt kapukkal várják a híveket és a látogatókat. Egyházi intézményeink rendszeresen otthont adnak különféle kulturális eseményeknek is.

Ismert szakrális emlékhelyünk a Vác kertvárosi részén található Kálvária. Minden évben több ezer zarándokot vonz a messze földön híres Hétkápolna kegyhely.

Utóbbi mellett történelmi emlékhelyeink közé tartozik az 1848-49-es szabadságharc váci csatáinak tiszteletére emelt Honvédemlékmû is.

Az építészeti remekmûvek felkeresése után pihenjünk meg a hangulatos Duna-parti sétányon, ahol a vízi és a kerékpáros turizmus szerelmesei is kellemes környezetben hódolhatnak szenvedélyüknek.

Vác A Kultúra Magyar Városa, így az ide látogatókat számos kiállítóhely várja, ahol a történelmi emlékek mellett különleges helyi relikviák is megtekinthetõk. A színes kulturális kínálatnak köszönhetõen a modern mûvészet rajongói és a legfiatalabb korosztály tagjai is kellemesen tölthetik el szabadidejüket.

Városunk számos kulturális rendezvénynek ad otthont, köztük hazánk egyik legnagyobb fesztiváljának, a Váci Világi Vigalomnak.

Településünket páratlan szépségû természeti környezet öleli körül, ahol minden lehetõség adott egy lélekfrissítõ sétához vagy akár nagyobb kirándulásokhoz is.

Bízunk benne, hogy hamarosan személyesen is vendégül láthatjuk Önt Vácon, a Dunakanyar fõvárosában.

Vác TV2 Kalandjárat

EU pályázatok