VÁC A DUNAKANYAR KAPUJA
2021. május 18. | kedd
Erik és Alexandra napja
+17
°
C

Kulturális partnervárosaink

Együttmûködési megállapodás nyolc város között

A kulturális és turisztikai kapcsolatok erõsítésének érdekében köt együttmûködési megállapodást nyolc város. A Balatonfüred kezdeményezte szerzõdés célja, hogy valódi tartalommal töltsék meg a partnerséget, hiszen több tekintetben hasonló problémákkal küzdõ és hasonló célokért dolgozó, közös értékeket valló településekrõl van szó.


A nyolc város (Balatonfüred, Debrecen, Gyõr, Gyula, Kecskemét, Komárom, Szolnok, Vác) együttmûködési megállapodását május 8-án ünnepélyes keretek között írják alá a városvezetõk Budapesten, a Petõfi Irodalmi Múzeumban.

A megállapodás az oktatás, a mûvészetek és a turizmus területére is kiterjed. A települések számos alkalommal megjelennek egymás rendezvényein, kiemelten foglalkoznak az idegenforgalom, a kultúra, a mûvészetek helyi rendezvényeinek összehangolásával, a közös kínálat kialakításával, a regionális kulturális értékek bemutatásával.

A szerzõdés rögzíti, hogy a fenti célok megvalósítása érdekében a települések egymást támogatva kívánnak élni az Európai Unió által nyújtott forrásokkal, lehetõség szerint közösen pályáznak hazai és uniós programokra, illetve együtt jelennek meg bel- és külföldi idegenforgalmi rendezvényeken.

Az elsõ együttmûködési megállapodást, Balatonfüred és Debrecen még 2011-ben írták alá. Azóta minden évben a Balaton-parti városban megrendezett Jókai Napok alkalmával újabb partnerrel bõvül a kör. Idén Gyõr városával, amely a szokásoknak megfelelõen az idei, 192. Anna-bál díszvendége is lesz.

Szerzõdés nyolc várossal

Balatonfüred kezdeményezésére nyolc város kötött együttmûködési megállapodást a kulturális, turisztikai kapcsolatok erõsítése érdekében. Az új partner Gyõr.

A szerzõdés célja, hogy valódi tartalommal töltsék meg a partnerséget, hiszen több tekintetben hasonló problémákkal küzdõ és hasonló célokért dolgozó, közös értékeket valló településekrõl van szó. A nyolc város (Balatonfüred, Debrecen, Gyõr, Gyula, Kecskemét, Komárom, Szolnok, Vác) együttmûködési megállapodását a Petõfi Irodalmi Múzeumban írták alá a települések vezetõi.

- 2010-ben írtuk alá az elsõ kulturális megállapodást Debrecen városával, az volt a szándék, hogy keressük a kapcsolatot a hozzánk hasonlóan gondolkodókkal. Ez idõközben sikertörténet lett, már nyolcan vagyunk. Egy alulról szervezõdõ együttmûködésrõl van szó, mindent megteszünk azért, hogy ne csak egy hivatalos kapcsolat legyen, meg kell tölteni tartalommal a partnerséget, ez mindannyiunk érdeke - fogalmazott Bóka István polgármester az ünnepségen, majd hangsúlyozta: Gyõr a legújabb partner, a két város gazdasági, kulturális és idegenforgalmi kapcsolatai erõsek, a gyõriek szeretik Balatonfüredet, van tehát mire építeni az együttmûködést.

- Egy kitûnõ kezdeményezéshez csatlakoztunk. Bár városunk egész évben szoros kapcsolatot ápol Balatonfüreddel, hiszen az a gyõriek egyik legkedveltebb üdülõhelye, mostantól még szorosabb, átgondoltabb lesz a partnerség - mondta Borkai Zsolt, aki hozzátette: Gyõr lesz a díszvendége az idei Anna-bálnak, mûvészeti csoportjaik többször is fellépnek majd a városban.

A megállapodás az oktatás, a mûvészetek és a gasztronómia területére is kiterjed. A települések számos alkalommal megjelennek egymás rendezvényein, kiemelten foglalkoznak az idegenforgalom, a kultúra, a mûvészetek helyi rendezvényeinek összehangolásával, a közös kínálat kialakításával, a regionális kulturális értékek bemutatásával.
A szerzõdés rögzíti, hogy a fenti célok megvalósítása érdekében a települések egymást támogatva kívánnak élni az Európai Unió által nyújtott forrásokkal, lehetõség szerint közösen pályáznak hazai és uniós programokra, illetve együtt jelennek meg bel- és külföldi idegenforgalmi rendezvényeken.

Az ünnepségen a Gyõri Balett táncosai Matuza Andrienn és Jekli Zoltán adtak elõ egy részletet Velekei László koreográfiájából, Kéri Kitty színmûvész pedig Kányádi Sándor versét szavalta el. A partnerségben résztvevõ városok saját gasztronómiájukat illetve kulturális kínálatukat is bemutatták.

balatonfured.hu

 

Balatonfüred

Debrecen

Gyõr

Gyula

Kecskemét

Komárom

Szolnok